Vergi  Usul  Kanununa  eklenen  geçici  31’inci  maddede mükelleflerin 25/5/2018 tarihi itibarıyla yasal defter kayıtlarında yer alan taşınmazlar ile bunlara ait amortismanları Yİ-ÜFE oranlarını dikkate alarak 30/9/2018 tarihine    kadar yeniden  değerleyebilecekleri, yeniden  değerleme neticesinde  pasifte  özel  bir  fon  hesabında  gösterilen  değer  artışı  tutarı üzerinden  %5  oranında  vergi  hesaplanması  gerektiği  ve bu  verginin  yeniden değerleme işleminin yapıldığı tarihi izleyen ayın 25 inci günü  akşamına  kadar  beyan  edilip  ödenebilmesiyönünde  düzenleme yapılmıştır. 
Yeniden  değerlemeye  tabi  tutulan  taşınmazların  her  birine  isabet  eden değer artışları ile bunların hesap şekillerinin, envanter defterlerinin ayrı bir sahifesinde müfredatlı olarak gösterilmesi gerekmektedir. 

Yeniden değerleme yapabilecek mükellefler:
a-Tam mükellefiyete tabi ve bilanço esasına göre defter tutan−Kollektif, adi komandit ve adi şirketler de dâhil olmak üzere ferdi işletme sahibi gelir vergisi mükellefleri 
b-Kurumlar vergisi mükellefleri,bilançolarına kayıtlı taşınmazları, kanunda yazılı istisnalar dışında yeniden değerleme hakkına sahiptir.

Yeniden değerlemeye tabi iktisadi kıymetler
 a-213  sayılı  Kanunun  geçici  31’inci  maddesinin  yürürlüğe  girdiği  tarih  (25/5/2018) itibarıyla  aktife  kayıtlı  bulunan  taşınmazlar  (tapu  kütüğünde  ayrı  sayfaya  kaydedilen bağımsız ve sürekli hak niteliğindeki üst hakları dâhil) bakımından söz konusu madde uygulamasından yararlanılabilir.
b-Yeniden  değerlemeye  tabi  tutulacak  taşınmazların,  213  sayılı  Kanun  uygulamasında amortismana  tabi  iktisadi  kıymet  mahiyetinde  olması  zorunluluğu  bulunmadığından, müessese hükümlerinden faydalanmak isteyen mükelleflerce boş arazi ve arsalar da yeniden değerlemeye tabi tutulabilecektir.

Yeniden değerleme yapılabilecek süre

a-Yeniden  değerleme,  uygulamadan  yararlanma  hakkını  haiz  mükelleflerin  25/5/2018 tarihi  itibarıyla  yasal  defter  kayıtlarında  yer  alan  taşınmazlar  ile  bunlara  ait amortismanlar esas alınmak suretiyle 30/9/2018 tarihine kadar yapılabilecektir.
b-Geçici  31’inci madde  uygulamasından  yararlanılması  için,  söz  konusu  tarihe  kadar yeniden  değerleme  işleminin  yapılması  ve  değer  artışına  ilişkin  verginin  de  yeniden değerleme  işleminin  yapıldığı  tarihi  izleyen  ayın  25  inci  günü  akşamına  kadar  beyan edilip ödenmesi zorunludur.
c-Mükellefler tarafından geçici 31’inci madde kapsamında beyanda bulunduktan sonra, anılan madde kapsamında yeniden değerlemeye tabi tutulmak istenen ilave taşınmazlar için ek beyanname verilmesi mümkündür. Bu  durumda da, yukarıda belirtilen şartlar aranır