İşverenin, eşini, çocuğunu veya yakınlarını kendisine ait işyerinde sigortalı olarak gösterme işlemi yaygın olarak uygulanmaktadır. Bir çok işveren de bu işlemin suç olduğunu bilmemektedir. 


5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu' nun 4 üncü maddesinde kimlerin sigortalı sayılacağı belirtilmiştir. Sosyal Güvenlik mevzuatına göre sigortalı olmanın en önemli koşulu fiili çalışma olgusudur. Yani bir kişinin bir işyerinden sigortalı gösterilmesi için o işyerinde fiilen çalışması şarttır.

Burada altının çizilmesi gereken unsur, eşin veya çocukların işyerinde gerçek anlamda çalışmasıdır. 5510 sayılı Kanunun 6 ncı maddesinde kimlerin sigortalı olamayacakları belirtilmiştir. Buna göre işverenin işyerinde ücretsiz çalışan eşi sigortalı olamayacaktır. 
İşverenin eşinin kendi işyerinde sigortalı sayılması için kendisine bir ücret verilmesi, bu ücret üzerinden kuruma sigorta priminin ödenmesi gerekmektedir. Ayrıca Kanunun 4 üncü maddesinde belirtildiği gibi, bir hizmet akdine istinaden o işyerinde fiilen çalışıyor olması gerekir.
Eş veya çocuklarında aynı iş yerinde çalıştığının belgelenmesi gerekiyor. İşverenin eşinin o işyerinde gerçekten çalıştığını belgelerle kanıtlaması, eşe ödenen ücretlerin işyeri kayıt ve belgelerinin usulüne uygun bir şekilde tutulması şarttır.Önemli olan burada eşin de, kocasına ait işyerinde bir fiil mesai yaptığının ve bu mesai karşılığında da belirli bir ücret ödendiğinin ispat edilmesi hususudur.

Öte yandan, fiili olarak çalışmadan sigortalı olarak göstermek ağır suçtur. Bu sahte sigortalılığa girer. Çalışmayan birini sigortalı göstermenin ciddi yaptırımları vardır.